Een elektrische auto opladen: hoe werkt het?

Bij het reizen met een elektrische auto moet rekening worden gehouden met oplaadtijd en oplaadpunten. Het is niet vergelijkbaar met het tanken van een auto met verbrandingsmotor. Hieronder leggen wij uit hoe u een elektrische auto kunt opladen en geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

elektrische auto huren

Laadpas en -paal

Een elektrische auto kunt u opladen bij een laadpaal. Dit kan zowel een openbare laadpaal zijn als een laadpaal bij uw huis. Voor het gebruik van een openbare laadpaal is een laadpas nodig. Een laadpas is gekoppeld aan een bepaald abonnement. Op basis hiervan is duidelijk aan wie de energiekosten in rekening moeten worden gebracht. Het opladen zelf gebeurt met behulp van een laadkabel. Deze wordt standaard bij een elektrische auto geleverd.

Het oplaadproces

Parkeer uw auto bij een laadpaal. Controleer of de lampjes op de laadpaal groen zijn. Als deze rood zijn, kan de auto niet worden opgeladen. Steek de stekker van de laadkabel in de auto en in de laadpaal. Houd de laadpas vervolgens tegen de daarvoor bestemde plek. De kabel is vergrendeld en de lampjes van de laadpaal kleuren blauw. Klaar met het opladen? Dan kunt u de de kabel weer ontgrendelen met uw laadpas.


Veelgestelde vragen over het opladen van een elektrische auto

Hoe lang duurt het voordat een elektrische auto is opgeladen?

Het opladen van een elektrische auto duurt 6 - 10 uur. Een snellaadpunt kan een auto opladen in 20 - 40 minuten.

Welke laadkabels heb ik nodig?

Een elektrische auto wordt standaard geleverd met een laadkabel. Er zijn twee soorten laadkabels; type 1 en type 2. Type 2 laadkabels zijn gangbaar in Europa. Alle openbare laadpalen zijn uitgerust met dit type.

Hoeveel kost het opladen van een elektrische auto?

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van verschillende aspecten. Bij het thuis opladen van uw elektrische auto, zijn de kosten gebonden aan de tarieven van uw energieleverancier. Het hangt ook af van het soort laadpaal dat u gebruikt en het aantal kWh dat u gebruikt. Een elektrische auto opladen met een snellader kost meer dan opladen met een reguliere laadpaal. Bij openbare laadpalen krijgt u te maken met een starttarief. Dit bedrag betaalt u naast de kosten voor elektriciteit. 
Er kan daardoor geen eenduidig antwoord op deze vraag worden gegeven.

elektrische auto huren

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit

Tips voor elektrisch rijden bij lage temperaturen

Rijden in een elektrische auto