Bedrijfswagen: kopen of leasen?

Veel ondernemers zijn vaak onderweg naar een potentiële nieuwe klant, of naar een vergadering. Natuurlijk ben je dan graag verzekerd van een representatieve en betrouwbare auto. Wilt u graag een bedrijfswagen aanschaffen, maar twijfelt u tussen kopen en leasen? In deze blog vertellen we je alles over de voor- en nadelen van het kopen en leasen van een bedrijfswagen.

Kopen

Als ondernemer kunt u ervoor kiezen om een auto te kopen met bedrijfskapitaal. U wordt dan volledig eigenaar van de auto en alle kosten komen op rekening van de onderneming. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de verzekeringskosten, onderhoudskosten en de wegenbelasting. Een voordeel van zakelijk kopen is dat deze kosten veelal aftrekbaar zijn, net als de btw. Op deze manier houdt u zelf alles in de hand en bepaalt u zelf hoe lang u met de auto wilt blijven rijden.

Een nadeel van kopen is dat je de aanschafkosten van de auto in één keer moet betalen en er misschien minder ruimte is voor andere investeringen. Ook kunnen er soms onvoorziene onderhoudskosten optreden. Daarom kan leasen aantrekkelijker zijn wanneer je als ondernemer een kleiner kapitaal hebt en toch een bedrijfsauto wilt aanschaffen.

Leasen

Wanneer je  niet verantwoordelijk wilt zijn voor de verzekering en het onderhoud van de auto is zakelijk leasen wellicht een optie. Bij het leasen van een bedrijfswagen betaalt u een vast bedrag per maand. De onderhouds-, verzekeringskosten en wegenbelasting zijn hierbij inbegrepen. Zo komt u niet voor onvoorziene kosten te staan. Enkel de brandstofkosten zijn variabel.

Een leasecontract wordt vaak afgesloten voor een langere periode, vaak van twee tot vijf jaar. Indien u het contract tussentijds wil opzeggen, kunnen er mogelijk bijkomende kosten verbonden zijn aan tussentijdse stopzetting.

Zowel bij het kopen als leasen van een bedrijfswagen moet er bijtelling worden betaald indien er meer dan 500 privékilometers per jaar worden gereden. Het bedrag hiervan hangt af van het type auto en de aanschafwaarde hiervan.

Vraag een offerte aan

Heeft u vragen omtrent zakelijk leasen of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Laatste artikelen over zakelijke mobiliteit